Error message

  • Notice: Trying to get property 'body' of non-object in block_block_view() (line 247 of /var/www/vhosts/cinekmotocykle.pl/modules/block/block.module).
  • Notice: Trying to get property 'format' of non-object in block_block_view() (line 247 of /var/www/vhosts/cinekmotocykle.pl/modules/block/block.module).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/cinekmotocykle.pl/includes/menu.inc).

Artykuły przeznaczone do spożycia – produkcja naprawdę bezpieczna

Czytaj...

Produkcja artykułów przeznaczonych do spożycia powinna mieć miejsce w odpowiednich warunkach higienicznych. Każdy etap wspomnianej produkcji powinien odbywać się zgodnie z zasadami higieny.


W zakładach w których produkuje się żywność przestrzeganie czystości na halach produkcyjnych, ale także wśród pracowników jest kwestią naprawdę ważną. Żaden zakład, który wytwarza bądź przetwarza żywność nie może pozwolić sobie na nie przestrzeganie zasad czystości. Podejmowane działania, które zmierzają do tego, aby hale , na których odbywa się produkcja lśniły czystością to dobra praktyka higieniczna. Prowadzona dobra praktyka higieniczna obejmuje szereg czynności, które mają tę czystość zapewnić.
hala produkcyjna
Author: Qtea
Source: http://www.flickr.com

Do niezbędnych czynności, które należy wykonać zaliczane jest dezynfekowanie nie tylko hal produkcyjnych, ale również wszystkich urządzeń , które wykorzystywane są podczas produkcji.

Opublikowane tutaj uwagi spod linku (http://www.tempex.com.pl/) to cenne źródło informacji - zapewne Cię zaciekawi, gdyż odnosi się kwestii omówionej w tym artykule.

W pojęciu tym mieści się również troska o zagwarantowanie pracownikom dobrych warunków socjalnych. Ze strony kierownictwa zakładów produkujących żywność, którzy są zobowiązani do przestrzegania zasad dobrej praktyki higienicznej należy również troskę o to, aby zatrudnieni przy produkcji pracownicy posiadali ważne badania o charakterze sanitarno - epidemiologicznym. Nad tym, czy zalecenia związane z dobrą praktyką higieniczną są przestrzegane czuwa FMEA. Wspomniana FMEA powinna sprawdzić, czy kolejne etapy produkcji mają przebieg zgodny z założeniami.

Stawiając na dobrą praktykę higieniczną, właściciele przedsiębiorstw zobowiązani są dbać nie tylko o wygląd hal , na których ma miejsce proces produkcyjny i badania o charakterze sanitarno - epidemiologicznym pracujących w zakładzie pracowników. Nie mniej czasu powinni oni poświęcić sprawowaniu kontroli nad stosowanymi w trakcie produkcji urządzeniami pomiarowymi. Powinni zatroszczyć się także o to, aby ścieki i przeróżne odpady były usuwane w sposób prawidłowy. Także otoczenie zakładu musi być czyste oraz zadbane.


Dobra praktyka higieniczna powinna być wdrażana oraz przestrzegana nie tylko w zakładach, które produkują żywność. Takie same zasady muszą być przestrzegane przez osoby, które mają zakładowe czy szkolne stołówki. Tutaj czystość oraz higiena mają identycznie ogromne znaczenie, jak w sytuacji zakładów , które wytwarzają żywność. Higiena w tego rodzaju miejscach to rzecz elementarna - zobacz oferty.